Alternatief voor gevangenisstraf

Afgelopen maandan in eenvandaag een item over overvallen van winkels. Het aantal neemt weer toe.
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35594/winkeliers_zijn_overvalgolf_zat
Een rotterdamse sigarenwinkeltje met dikke tralies voor de ramen, een stuk of 8 (!) camera's binnen en buiten en dan toch 80 inbraken en 15 geweldadige overvallen moeten doorstaan. Ongelofelijk. Mijn eerste gedachte was: vergeet Uruzgan, haal die soldaten onmiddelijk terug en stuur ze op veiligheidsmissie in onze eigen steden. Maar dat terzijde.

Wat is de oplossing? Eén suggestie is (veel) harder straffen. Bijvoorbeeld in plaats van een paar maanden cel voor een overval, geef je iemand 5 jaar celstraf. Problemen die ik daarbij zie:
- het is maar een tijdelijke oplossing. Paar jaar is zo'n knul van straat, daarna gaat hij weer verder
- het kost ontzettend veel geld. Paar ton per jaar per gevangene. Dat zijn een stuk of wat verpleegkundigen minder voor onze oma's in het verzorgingstehuis voor iedere gevangene extra
- die jongens komen crimineler en met nog veel minder perspectief uit de gevangenis dan ze er in gingen.
Dus al met al, ook al begrijp ik de roep voor harder straffen, ik ben bang dat het netto resultaat niet positief is.

Ik heb een betere oplossing.

Doe zo'n jongen een paar jaar een digitale onverwijderbare gps armband om waarmee hij permanent gevolgd kan worden. Die dingen bestaan vast wel. Dan kan hij al die tijd geen delict meer plegen. Doet hij dat wel, kan heel simpel bewezen worden dat hij op het plaats en moment delict was.

Zorgen over "privacy"? Welnee. Aangezien voor mij als gewone, goudeerlijke burger toch al geldt:
- al mijn telefoonverkeer wordt bijgehouden
- mijn surfgedrag wordt gevolgd
- mijn kenteken wordt opgeslagen
- mijn medisch dossier ligt (bijna) in het EPD voor het oprapen
- bankgegevens worden uitgewisseld met de VS
etc etc

Ik ben echt voor veel meer bescherming van privacy. Maar als wij als eerlijke burgers toch al permanent gevolgd worden en bij voorbaat verdachte zijn, dan kun je een echte crimineel ook wel een paar jaar zo'n pols/nekband om doen. Je kunt er verder allerlei extra restricties aan koppelen. Bijvoorbeeld bepaalde gebiedsverboden.

Zomaar een proefballonetje. Zie ik iets over het hoofd?

Reacties

7 reacties, laatste reactie: 15 maart 2010

Christiaan Bakker

Christiaan Bakker

Ik kan dit heel goed volgen en ik zie niet waarom we dit niet op zijn minst als proefproject kunnen gaan testen.
De enige drempel die ik zie is de technische haalbaarheid van de enkelband en een piepklein hellend vlakje op het gebied van privacy, maar dat risisco ben ik bereid te nemen..

Ik ben benieuwd of iemand een doorslaggevend argument tegen kan poneren.

matthijs

matthijs

Die expertise is er misschien wel, maar niet bij mij :)

Kun jij me iets meer vertellen over een systeem als ik beschrijf? Wordt dat al gebruikt en wat zijn de resultaten ervan?

Christiaan Bakker

Christiaan Bakker

Wat Matthijs hier beschrijft is niet het equivalent van het beruchte enkelbandje en ik ken eerlijk gezegd geen parallel in de NL strafmaten.
Overigens erover nadenkend is de slippery slope wel dat de overheid dit bij succes en draagvlak meer en meer kan gaan toepassen op een breder scala aan subversieve elementen, tot aan politieke tegenstanders aan toe. (doomdenkend)

matthijs

matthijs

Christiaan, je weet dat een slippery slope in een discussie geen argument is he? Belasting heffen? kan niet, want voor je het weet moet je al je salaris inleveren. etc

Anyway, ik zal eens wat googlelen. Punt is uiteindelijk dat allerlei politici (of mensen met wie ik discusseer) om hardere straffen roepen, en ik dan in elk geval een beetje beter wil weten hoe het nu zit in nederland met (mogelijke) alternatieve straffen. De "enkelband" ken ik eigenlijk alleen van een enkele (ex)zedendelinquent die z'n straf thuis uitzit. Lees net hier
http://www.radio1.nl/podcasts/58-stand-nl/feed_items/162007
"Gisteravond werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de elektronische detentie. De Kamer heeft scherpe kritiek op een noodmaatregel uit 2005 waardoor honderden criminelen hun straf thuis mogen uitzitten met een elektronisch enkelbandje. Een elektronische enkelband is een alternatieve straf voor gevangenisstraf. De PVV en VVD zijn tegen deze vorm van detentie. Volgens hen is dit een te lichte straf en de kans op recidivisten neemt hiermee niet af. Verschillende onderzoeken zeggen echter dat de kans op recidivisten wel degelijk afneemt, omdat de veroordeelde minder moeite zou hebben met de terugkeer in de samenleving. De PVV en VVD zijn ook van mening dat dit een onterechte bezuinigingsmaatregel is van staatssecretaris Albayrak om zo acht gevangenissen te kunnen sluiten"

De kritiek van VVD en PVV hierboven is waarschijnlijk vanwege het feit dat een gevangenisstraf (deels) omgezet wordt in een enkelbandstraf. Dan maak je de straf dus lichter. Tenzij iemand liever in de bajes zit dan thuis...
Maar mijn idee was meer: in plaats van een half jaar gevangenis straf vanwege een roofoverval, geef je iemand 5 jaar straf met een enkelband.

Las ook ergens dat een enkelbandstraf een derde of een kwart van de kosten is van een gevangenisstraf. Valt nog tegen, maar scheelt in elk geval.

Overigens lees ik dat het in de experimenten hiermee gaat om enkelbanden waarmee je thuis moet blijven (vanwege de ontvanger die in huis geplaatst is). Maar wat ik dus in gedachte heb is een band waar je overal mee kunt komen. Kun je nagenoeg voorkomen dat iemand nog een keer een delict begaat. Kan die persoon (evt gedwongen) werken of een opleiding volgen. En blijft die persoon weg van andere criminelen in een gevangenis waar hij alleen maar een nog grotere crimineel wordt.

Martin Poorter

Martin Poorter

Matthijs, ik denk dat Adriaan gelijk heeft. Zelf zou ik het wat vriendelijker hebben gebracht, maar ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Kijk hier maar voor de Belgische en Nederlandse onderzoeken en praktijk:

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/31565-elektronisch-toezicht-elektronische-controle-huisarrest.html

http://www.elfri.be/Strafrecht/elektronisch_toezicht.htm

http://recht.bbme.be/upload/85.ElektronischToezicht.doc

Wat volgens mij wel nieuw is in jouw voorstel is dat je gedurende veel langere tijd het ET wil toepassen dan de gevangenisstraf die het vervangt lang is. Daar mag best serieus over worden nagedacht. Mits het middel niet stigmatiserend werkt (je moet bij wijze van spreke niet met een gestreept boevenpak over straat) en er flankerend beleid is (probeer het gedrag van de persoon ook op andere wijze te corrigeren) lijkt het me geen gek idee. Uiteraard ook aandacht en schadeloosstelling door de dader van de slachtoffers. Eventueel iemand uit zijn omgeving weghalen, als die omgeving nadelig werkt.

Maarten Koren

Maarten Koren

De techniek die hier gevraagd wordt bestaat niet. Je moet er namelijk vanuit gaan dat degene die de straf opgelegd krijgt zal proberen dit te saboteren. Als de enkelband niet werkt wordt dat gezien als het verlaten van het huis en moet de gedetineerde terug de cel in. Als de GPS van een band het niet doet, bijvoorbeeld in een kelder, moet de gestrafde dus terug de cel in. GPS is geen wondermiddel wat overal werkt. Als iemand vrij mag bewegen kan je hem niet verbieden op plekken te komen waar de GPS niet werkt. Helaas is dat hetzelfde als de gestrafde die de GPS saboteert en met een niet werkende ontvanger zijn volgende delict pleegt.

Hij wandelt een kelder in, saboteerd daar zijn GPS ontvanger, wandelt de kelder weer uit, pleegt een overval en wandelt de kelder weer in. Daar zet hij de GPS weer aan, en hij heeft een perfekt alibi, hij heeft toch de kelder niet verlaten?

techniek heeft nu eenmaal beperkingen.

Nico (D66 lid)

Nico (D66 lid)

Goed punt van Matthijs. Ik denk namelijk dat D66 een interessante discussie kan voeren in de debatten die zullen gaan plaatsvinden in de aanloop naar de verkiezingen. Veel van de VVD en PVV kiezers doen dat omdat deze partijen voor harder straffen zijn. Het enige wat ze vergeten is dat langere straffen in een gevangenis veel geld kost. Vooral voor VVD aanhangers niet echt het favoriete onderwerp. Met een goed alternatief kun je tijdens zo'n debat Rutte en Wilders aanpakken, maar ook meteen met het antwoord komen.

Er zitten inderdaad veel haken en ogen aan en het sabotage kun je niet helemaal voorkomen al wordt er in het document van recht.bbme.be enkel een voorbeeld gegeven van iemand met een kunstbeen. Waar het hier omgaat is of je met deze vorm eenvoudiger tot langere straffen kunt komen tegen lagere kosten.

Daarnaast kun je na het huisarrest ook nog een extra termijn GPS opleggen. Men blijft een GPS signaal bij zich dragen en de locaties worden opgeslagen. Zo kan de politie bij onderzoek snel kijken of er ex-gedetineerden op die plek aanwezig waren. Dit zal draaideur-criminelen aan het denken zetten alvorens nog eens de fout in te gaan. Daarnaast geeft het ze ook een middel om nee te zeggen tegen de collega's die volgens mij vaak verantwoordelijk zijn voor het weer bij de criminaliteit betrekken van de ex-gedetineerde. Wat mij betreft kun je voor de GPS-straf de 3 strikes methode gebruiken. Na een 3e straf is de GPS-straf voor een duur van 10-jaar. Er zijn technieken die onder de huid kunnen worden geplaatst. Hiermee los je de eventueel stigmatiserende werking genoemd door Martin mee op.

Wat betreft het privacy vraagstuk: op het moment je een criminele daad begaat breek je ook in op het leven van anderen. Als je inbreekt in een huis zullen de inwoners zich er lang onveilig voelen. Daar hoeft niet heel moeilijk over te worden gedaan, daarnaast kan ik me ook niet voorstellen dat criminelen een gevangenisstraf verkiezen boven deze vorm van straffen.

Je moet natuurlijk wel uitkijken naar wie je in aanmerking laat komen. Geweld, moord en verkrachting zijn zaken die altijd naar een gevangenis moeten. Echter is het een ideale vorm van straffen om de delicten die nu mild worden bestraft zwaarder te bestraffen zonder dat hiermee een beroep hoeft te worden gedaan op de dure detentie.

Het huisarrest moet gecombineerd worden met een taakstraf. Eventueel in combinatie met opleiding. Zo kun je criminelen ook daadwerkelijk uitzicht geven op een leven zonder criminaliteit. Laat ze in verzorgingshuizen werken in combinatie met een opleiding. Prima toch.

Ik ben geen expert, maar zolang je deze methode ziet als een vorm om langere straffen op te leggen, het eenvoudiger voorziet in mogelijkheden zoals het doen van taakstraffen en eventuele opleiding/stage lijkt het mij een goede vorm. Als de D66 dit uitwerkt tot een plan dan denk ik dat je in de debatten kunt aantonen dat D66 de partij is die echt komt met oplossingen in plaats van maar wat rond te schreeuwen.

Wil je een reactie geven? Meld je dan eerst aan